728 x 90

Medgeneracijsko sodelovanje na delovnem mestu

Medgeneracijsko sodelovanje na delovnem mestu

Na delovnih mestih se srečuje veliko starostnih skupin, ki spadajo v štiri različne generacije. Zaradi različnih, in pogosto tudi nasprotujočih, ključnih vrednot in delovne etike se med generacijami oblikujejo generacijske razlike, katere lahko preidejo v konflikte.

Kako medgeneracijske razlike vplivajo na medosebne odnose med sodelavci?

Medgeneracijski konflikti na delovnem mestu praviloma izhajajo iz predsodkov ene generacije do druge. Zaradi njih lahko pogosto spregledamo skupne točke, ki lahko omogočijo boljše sodelovanje za dosego skupnega cilja. Tako si pogosto zamislimo »kakšne bi stvari morale biti«, ker »tako bi naredil/-a jaz, saj je tako najbolj prav«. To so naša globoka prepričanja, ki smo jih oblikovali preko vzgoje ter nekaterih izkušenj. Prav tako so posledica tega, da smo večino časa v stiku z lastno generacijo. Pomeni, da smo globoko v svoji t.i. generacijski perspektivi, kar pomeni da druge razumemo skozi prizmo lastne generacije. Vendar resnica je, da obstaja več načinov, različnih poti, mnenj in navadno velja, da »tako bi naredil/a jaz, nekdo drugi pa morda drugače, kar je lahko še vedno pravilno«. Preseganje lastnih prepričanj včasih ni enostavno, je pa priložnost za poklicno in osebnostno rast.

Nekaj nasvetov za boljše sodelovanje z drugimi generacijami

  1. Bodimo prilagodljivi

Skušajmo biti odprti za drugačna mnenja in pripravljeni za sodelovanje. Iz takšne pozicije je lažje graditi dobre odnose.

  1. Starejši zaposleni, prisluhnite mlajšim sodelavcem

Morda vas preseneti sveža ideja mlajše/-ga sodelavca/-ke. Lahko je to novo znanje, o katerem niste bili čisto na tekočem ali informacija, ki jo je mlajša oseba našla hitreje kot bi jo sami.

  1. Mlajši zaposleni, zavedajte se dragocenosti znanja in izkušenj starejših sodelavcev

Starejši zaposleni najverjetneje že dalj časa spremljajo postopke dela, če so zaposleni v isti organizaciji že dalj časa. Njihovo strokovno znanje je tako obogateno s praktičnimi izkušnjami in neformalnim znanjem, ki ga ni mogoče poiskati v nobenem brskalniku.

  1. Poiščimo priložnosti za skupno sodelovanje

Povabite mlajšega ali starejšega sodelavca/-ko na kavo in odprite pogovor o njihovi generaciji. Spregovorite o priložnostih za sodelovanje.

  1. Bodimo pošteni in pravični

Občutek, da smo na delovnem mestu spoštovani in cenjeni, je enako pomemben zaposlenim različnih generacij. Poskušajmo upoštevati  različna mnenja sodelavcev, ne glede na njihovo starost in delovno mesto. Sooblikujmo okolje odprte komunikacije, v katerem se ideje, skrbi in vprašanja lahko predstavijo brez strahu pred obsojanjem ali posmehovanjem. Posledično lahko izboljšamo tudi svoje duševno zdravje in lažje premagujemo delovne izzive. Naj starost ne bo ovira, ampak priložnost za rast. Začnimo že danes!

 

IRI LJ
ADMINISTRATOR
PROFILE

Najnovejše