728 x 90

Za varnost in zdravje moramo skrbeti tako pri delu kot doma in v prostem času

Za varnost in zdravje moramo skrbeti tako pri delu kot doma in v prostem času

Zaradi obdobja epidemije COVID-19 veliko zaposlenih še vedno opravlja delo od doma, kar pomeni, da so dejavnikom za varnost iz zdravje iz tega naslova trenutno še bolj izpostavljeni. Dom in prosti čas praviloma povezujemo z varnostjo, sproščenostjo in udobjem. Pogosto se ne zavedamo, da se tudi v teh dveh sferah življenja pojavljajo tveganja za našo varnost in zdravje, ki pa jih lahko odpravimo ali vsaj zelo zmanjšamo z upoštevanjem priporočil in nasvetov za varno preživljanje prostega časa.

Najpogostejši razlogi za poškodbe in nezgode doma

Skoraj tretjina poškodb, za katere je potrebno poiskati zdravniško pomoč, se zgodi v domačem okolju ali pri izvajanju prostočasnih aktivnosti.

Ali ste vedeli?

V Sloveniji nastane več bolniških odsotnosti zaradi poškodb izven dela kot na delu.

(Vir: NIJZ, 2019)

Najpogostejši vzroki za poškodbe doma so spolzka tla, slaba razsvetljava, neprimerno pohištvo in izdelki z napako. Dejavnike tveganja za naše zdravje v domačih prostorih predstavljajo tudi hrup, onesnaženost zraka v zaprtih prostorih, plesen in strupene kemikalije.

Delujmo preventivno!

Za naše zdravje in varnost v prostem času lahko najprej poskrbimo s prepoznavanjem in zavedanjem dejavnikov tveganja za poškodbe in nezgode. Slednje lahko znatno zmanjšamo z odgovornim preventivnim ravnanjem na prepoznanih področjih tveganja:

 1. V notranjih prostorih obujmo copate z usnjenim podplatom ali namestimo preproge, ki ne drsijo, na spodnjo stran sicer drsečih preprog pa lahko namestimo posebne trakove, ki omogočajo, da se preproga bolj oprijema tal.
 2. Ob poti nočnega izhoda na sanitarije namestimo nočne lučke z vklopom v vtičnico ali posebne svetleče nalepke.
 3. Pohištvo namestimo tako, da nam omogoča dovolj prostora za varno gibanje, ostre robove, ki se nahajajo v višini glave pa ustrezno zaščitimo.
 4. V prostorih s kurilnimi napravami namestimo detektor ogljikovega monoksida, ki nas bo pravočasno opozoril na puščanje tega strupenega plina.
 5. Preberimo in upoštevajmo navodila za uporabo električnih naprav in aparatov ter kemičnih sredstev.

Ker je tveganje za nesreče doma večje pri ranljivejših skupinah populacije kot so otroci, starejši in invalidi, je zanje za zagotovitev varnosti potrebna še dodatna prilagoditev bivalnih prostorov.

Previdnost tudi pri delu na vrtu in v okolici hiše

Ker pomlad že krepko trka na vrata, so vrtičkarji in kmetovalci že v mislih pri opravilih na vrtu, polju, travniku in gozdu. Tudi za opravila na prostem je dobro upoštevati napotke za varno ravnanje:

 • poskrbimo za redno vzdrževanje motornih in vrtnih strojev ter druge električne opreme,
 • oblecimo predpisana zaščitna oblačila, ki so namensko zasnovana in nas pri delu ne ovirajo,
 • obujmo čevlje z grobim podplatom, ki preprečuje drsenje,
 • uporabljajmo ustrezno delovno opremo,
 • upoštevajmo varnostna opozorila v navodilih za uporabo motorne ali električne naprave,
 • pazimo na varno delovno tehniko.

Pogosta nezgoda v domačem okolju je tudi padec z višine. Pri opravilu na višini tako namesto nestabilnega stola raje uporabimo lestev. Pri tem poskrbimo, da bo le-ta nameščena na ravno površino, kar bo omogočilo njen zadosten oprijem in varen prenos teže.

Kljub temu, da pravijo, da nesreča nikoli ne počiva, lahko za svojo varnost najbolje poskrbimo sami!

IRI LJ
ADMINISTRATOR
PROFILE

Najnovejše