728 x 90

Zdravo se lahko prehranjujemo tudi na delovnem mestu

Zdravo se lahko prehranjujemo tudi na delovnem mestu

Pogosto na zdrav obrok med delovnim časom ob obilici delovnih nalog in izzivov enostavno pozabimo. Nanj se spomnimo šele tedaj, ko je že prepozno in nam ostanejo le še manj zdrave ali nezdrave alternative kot so sendviči iz avtomata, sladki pekovski izdelki iz bližnjega kioska, kos pice v pekarni itd., s katerimi poskušamo čim prej zadovoljiti našo potrebo po hrani.

Na malico v menzo ali restavracijo?

Brez trdne odločitve za zdravo malico ne gre. Le-ta najprej vključuje razmislek o tem ali je v bližini našega delovnega mesta dostopna ponudba zdrave malice (menza, restavracija itd.). Povprašajmo sodelavce, nato pa sami preizkusimo ponudbo.

Spremljajmo, kako se počutimo po zaužiti hrani. V kolikor je mogoče, izberimo ponudnika, ki nam ponuja lokalno pridelano hrano, ki vključuje polnovredne obroke, z veliko zelenjave, žitaric, stročnic, pustega mesa, rib in sadja. V nekaterih mestnih središčih je na voljo vse več ponudnikov zdrave malice, ki malico dostavijo tudi na delovno mesto.

Malica za ”s seboj” – kako načrtovati

Če zaradi narave dela med odmorom za malico delovnega mesta ne moremo zapustiti ali nimamo na voljo ponudnikov organizirane prehrane, nam ostane le še, da zdravo malico na delovno mesto prinesemo s seboj. Ob tem je potrebnega nekaj načrtovanja, a vložen trud se nam kmalu povrne v obliki dobrega počutja in motiviranosti za delo!

Navajamo nekaj idej za zdravo malico za ”s seboj”, ki si jo pripravimo sami:

  • Sadni obrok – v poletnih mesecih izberemo jagodičevje (npr. maline, borovnice, jagode itd.), ki jih zmešamo s skuto, jogurtom in kosmiči brez sladkorja, v zimskim mesecih pa si naredimo kašast obrok iz jabolk in banan.
  • Suho sadje in oreščki – izberimo neslane in nepražene oreščke, lahko jih predhodno namočimo v vodi, jim dodamo nekaj agavinega ali javorjevega sirupa, kakava v prahu itd.
  • Sveže solate – popestrimo jih s čičeriko, bučnimi, konopljinimi ali sončničnimi semeni, preliv pripravimo posebej in ga prelijmo čez solato tik preden jo zaužijemo.
  • Zdravi sendviči – namesto mesa uporabimo rezine dimljenega lososa, v sendvič dodajmo veliko zelenjave, rezine avokada, izdelajmo domače namaze (npr. skuti dodamo sveža nasekljana zelišča).
  • Hladne rižote ali testenine z zelenjavo – uporabimo lahko tudi kuhano ajdovo kašo, proseno kašo, kuskus in druga žita.
  • Sadni ali zelenjavni smutiji – po želji lahko za večjo energijsko vrednost obroka dodamo različna semena, konopljine ali riževe proteine v prahu itd.

Malico prilagodimo tipu dela

Če opravljamo lažja fizična ali umska dela, so naše potrebe po energijsko bogati hrani manjše. V primeru, da opravljamo fizično ali umsko bolj zahtevna dela pa izberimo energijsko bolj bogato hrano. V vsakem primeru pa obilen obrok med delovnim časom ni ustrezna izbira za naše zdravje, počutje in delovno storilnost. Namesto obilne malice, pred delom in po koncu dela zaužijmo obilen in kakovosten obrok polnovredne hrane (torej zajtrk in kosilo).

Za malico si vzemimo čas

Raziskave kažejo, da je ustrezno zagotovljen odmor za malico pomemben dejavnik za naše zdravje in dobro počutje. Odmor nas psihološko razbremeni, poleg tega pa nam omogoča, da delo nadaljujemo zbrano in učinkovito.

Za malico si tako vzemimo vsaj 15-30 minut časa. Hrano zaužijmo počasi in s polno pozornostjo. Tako si bomo zagotovili ustrezno prehranjenost in energijo, ki jo potrebujemo za zadovoljujoče in uspešno opravljeno delo.

Pa dober tek!

IRI LJ
ADMINISTRATOR
PROFILE

Najnovejše